ТЗ ДМ каз1


$$$001
Термин «Evidence -Based Medicine» (дәлелденгендерге негізделген медицина) алғаш рет кімдердің ұсынумен ғылымға енгізілді?
A) американдық жалпы тәжірибе дәрігерлері және ДМ ғылымының зерттеушілері
B) Мак Мастер университетінің канадалық ғалымдары
C) ағылшын ғалымдары Патшалық Колледж отбасылық медицина дәрігерлері
D) ағылшын тіліндегі әдебиетте бір мезгілде көптеген авторлар бұл терминді ұсынды
E) терминнің түбірі ерте грек тілінен шыққан
{Правильный ответ}= B
{сложность}= 1
$$$002
ДМ – ның ең дұрыс рационалды анықтамасын атаңыз:
A) ең сенімді дәлелдерге негізделген нәтижелі, қауіпсіз, тиімді
B) емдеуге эволюциялық принциптер, стратегия және тактиканың жиынтығы
C) емдеу мен зерттеудің критерийлерін таңдауда, субъективті факторлардың әсері аз болатын клиникалық медицинадағы жаңа ғылым
D) нақты науқасты емдеу үшін барлық клиникалық зерттеулердің ішіндегі ең дәлелденген нәтижені дәл, адал, ойланып байыпты, тиянақты қолдану
E) медициналық қызметтің ең тиімді түрлерін таңдайтын жаңа әдіс
{Правильный ответ}=D
{сложность}=1
$$$003
Дәрігердің жұмысында ДМ-нің негіздеріне сәйкес :
A) Белгілі дәлелдемелерге сүйеніп, шешім қабылдау
B) қолда бар ең жақсы дәлелдемелерге сүйеніп, шешім қабылдау
C) Сарапшылардың қорытындысына сүйеніп, шешім қабылдау
D) Ғылыми мақалаларға сүйеніп, шешім қабылдау
E) Шығынды аз кетіру мақсатында шешім қабылдау
{Правильный ответ}=B
{сложность}=1
$$$004
ДМ-нің негізгі постулаты неде?
A) Дәрігер өзінің жеке тәжірибесінде жене интуициясына сенеді
B) Дәрігер көптен істейтіндердің пікіріне сүйенеді
C) Дәрігер сапалы клиникалық зерттеулердің нәтижесіне сүйенеді
D) Дәрігер зерттелетін тақырып бойынша мамандардың пікірталасына сүйенеді.
E) Осы тақырып бойынша медициналық мақалаларға сүйенеді.
{Правильный ответ}=С
{сложность}=1
$$$005
Ғылыми мақалалардың сапасын бағалау және ізденістің алгоритмін ойлап тапқан бірінші ғалым :
A) А.А.Кокран.
B) Б.Р.Флетчер.
C) С.Г.Гайятт.
D) Д.Д.Саккет.
E) Е.В.Власов.
{Правильный ответ}=A
{сложность}=1
$$$006
Эпидемиология зерттейді:
A) аурудың этиологиясы мен патогенезін
B) адам өлімі себебінің құрылымын
C) адамдар арасында аурудың таралуы мен оның себебін
D) медициналық көмек көрсету түрлерінің таралуын
E) медициналық емнің нәтижелілігін
{Правильный ответ}=A
{сложность}=1
$$$007
Экспериментке (сынама) қатысуға шақырылғандардың келісімін алған кезде қандай ақпарат берілуі керек:
A) сұраған барлық ақпаратты
B) хаттама бойынша ғана немесе мүлдем берілмейді
C) минимальды және ренжітпейтін ақпарат
D) науқастың құқығы мен міндеттері жайлы
E) зияндылығы жоқ ақпарат
{Правильный ответ}=A
{сложность}=1
$$$008
Пациенттің келісіміне жатады :
A) Зерттеудің жақсы нәтижелерімен танысқаннан кейін зерттеуге қатысу үшін келісімін өз еркімен дәлелдеу,растау
B) Зерттеудің жағымсыз нәтижелерімен танысқаннан кейін зерттеуге қатысу үшін келісімін өз еркімен дәлелдеу,растау
C) Зерттеудің әр түрлі нәтижелерімен танысқанға дейін зерттеуге қатысу үшін келісімін өз еркімен дәлелдеу,растау
D) Материальдық сыйақы алғаннан кейін зерттеуге қатысу үшін келісімін өз еркімен дәлелдеу,растау
E) Зерттеудің ешқандай нәтижелерімен таныспай зерттеуге қатысу үшін келісімін өз еркімен дәлелдеу,растау
{Правильный ответ}=C
{сложность}=1
$$$009
Ғылыми зерттеуге қатысқан кісі зерттеуден бас тарта алады:
A) Зерттеудің бастапқы сатысында
B) Зерттеудің кезкелген сатысында
C) Зерттеудің соңғы сатысында
D) Сыйақы алғанға дейін
E) Зерттеуге қатысу үшін жазбаша келісім алғанша.
{Правильный ответ}=B
{сложность}=1
$$$010
Хельсиндік Декларацияда егер зерттелушінің физикалық және акылдық жетіспеушілігі рұқсат беруге мүмкін емес жағдайда, немесе зерттелуші кәмелетке толмаған жағдайда, рұқсат берушінің орнына кім құрсат бере алады
A) зерттелушінің өзінен
B) халықтық Заң бойынша жауапкерші туысынан
C) зерттеу ұйымдастырушысынан
D) достарынан
E) дәрігерден
{Правильный ответ}=B
{сложность}=1
$$$011
2000ж. Қайта қаралған Хельсинки Декларациясы бойынша плацебо қолдануға болмайды:
A) Психиатриялық зерттеулерде, егер ем қолданбауға болмайтын кезде
B) Зерттеуге қатысушылар стандартты емді қолдана алмайтын жақсы дамымаған елдерде
C) Балаларда
D) келісілген(құпталған) диагностикалық және терапиялық әдістер болған кезде
E) жүкті әйелдерде және қарт адамдарда.
{Правильный ответ}=D
{сложность}=1
$$$012
1997ж «Адам құқығы және биомедицина туралы Конвенция» қорғауға кепілдік бермейді:
A) Адамның абыройын, қадір-қасиетін сақтауға, сыйлауға
B) әр адамның жеке ерекшелігін қорғауға
C) материальдық қызығушылық және экономикалық пайдамен қамтамасыз ету
D) Жеке тұлғаның дербес құқықтылығын сыйлау
E) Адамның құқығын және бостандығын сақтау.
{Правильный ответ}= C
{сложность}=1
$$$013
Ең жақсы практикаға негізделген клиникалық (нұсқау)жетекшілік:
A) әртүрлі жағдайда емдеу жөнінде тұжырым жасау, бекіту
B)Практикада емдеу және бақылау жөнінде шешім қабылдау үшін тұжырым жасау, бекіту
C)белгілі бір оқиғаны белгілі бір жағдайда емдеу және бақылау жөнінде шешім қабылдау үшін тұжырым жасау, бекіту
D) Кезкелген оқиғаны белгілі бір жағдайда емдеу және бақылау жөнінде шешім қабылдау үшін бекіту
E) белгілі бір оқиғаны кезкелген жағдайда емдеу және бақылау жөнінде шешім қабылдау үшін бекіту.
{Правильный ответ}=C
{сложность}=1
$$$014
Консенсусқа негізделген Клиникалық нұсқау(жетекшілік)
құрастырылады:
A) дұрыс жоспарланып жасалған клиникалық зерттеулер бойынша
B) әртүрлі эксперттік топтардың келісімі бойынша
C) әртүрлі профессор топтарының келісімі бойынша
D) әртүрлі зерттеуші топтардың келісімі бойынша
E) нақты алгоритмдерді құрастыру бойынша.
{Правильный ответ}=B
{сложность}=1
$$$015
Дәлелдерге негізделген Клиникалық нұсқау(жетекшілік):
A)белгілі бір оқиғаны белгілі бір жағдайда емдеу және бақылау жөнінде шешімді бекітеді
B) барлық варианттардан ең жақсысын таңдап бекітеді де, нәтижесінің абсолютті айырмашылығын есепке алады
C)дұрыс жоспарланып жасалған клиникалық зерттеулерді бекітеді
D) нақты алгоритмдерді бекітеді
E) денсаулық сақтау жүйесіндегі өзгерістердің нәтижесін бекітеді.
{Правильный ответ}=B
{сложность}=1
$$$016
Клиникалық зерттеу барысында зерттеуге қатысушының өміріне қауіп төнетін болса және дәрілік заттың әсері жеткіліксіз болса немесе оның болмауы кезінде зерттеуші міндетті
A) Зерттеуді тоқтату
B) Зерттеуді жалғастыру
C) Жеке этаптарын жалғастыру
D) Зерттеудің осы этапы жалғастыру
E) Зерттеудің басқа этапын жалғастыру
{Правильный ответ}= A
{сложность}= 2
$$$017
Ауруханадағы хирургия бөлімінде отадан кейінгі іріңді асқынулардың санын азайту үшін клиникалық аудит жүргізу қажет- деп шешілді.Аудит қандай іс-шаралар жүргізуді қамтиды:
A) Хирургтердің кезекшілік кестесін тексеру
B) Дезинфекция тәртібін тексеруC) Санитаркалардың жұмыс ұзақтығын қадағалау
D) Ауруханада карантин жариялау
E) Санитарлық-эпидемиологиялық тексеру жүргізу
{Правильный ответ}=B
{сложность}=2
$$$018
Ауруханаішілік инфекция көбейгенде медициналық аудитке негізгі қатысушылар:
A) Эпидемиолог-дәрігер
B) Қаражат бойынша бас дәрігердің көмекшісі
C) Статист-дәрігер
D) Денсаулық сақтау министрлігінің қызметкері
E) Лаборант
{Правильный ответ}=A
{сложность}=2
$$$019
Жүкті әйелдер арасында анемияны емдеу сапасын жақсарту үшін клиникалық аудит жүргізілді.Стандартқа қандай мәлімет алынады?
A) Анемиясы бар әйелдерді ауруханаға жатқызу
B) НВ деңгейін 110%-ға дейін көтеру
C) Өткен жылдың амбул.картасына сараптама жасау
D) Аудитке аурухананың барлық гинекологтарын қатыстыру
E) Басқалардың тәжірибесімен салыстыру
{Правильный ответ}=B
{сложность}=2
$$$020
Балаларды оңалту орталығында микробтарға қарсы емді тиімді ету мақсатымен клиникалық аудит жүргізу үшін қажет мәліметті көрсет:
A) Орталықта жұмыс істейтіндер саны
B) Каржыландырудың мөлшері
C) Микробка қарсы тағайындалған препараттардың орта саны
D) Дәрілердің кері әсерлерінің саны
E) Науқастардың жалпы саны
{Правильный ответ}=C
{сложность}=2
$$$021
«Қан ауруларының скринингтік бағдарламасын негіздеу,нақтылау» КПЖ-нің қандай типіне жатады?
A) Емдеудің алгоритмі
B) Жақсы тәжірибеге негізделген
C) Дәлелдерге негізделген кеңейтілген КПЖ
D) Клиникалық хаттамалар
E) Консенсусқа негізделген
{Правильный ответ}=C
{сложность}=2
$$$022
Төмендегілердің қайсысы клиникалық зерттеулерге жоспарсыз аудит жүргізудің себебі болады:
A) Зерттеу орталығы нәтижелерді басылымға шығарады
B) Зерттеу орталығында басқа орталықтарға қарағанда маңызды келеңсіз жағдайлар көп кездеседі
C) Зерттеуге басқа мекемелердің қызметкерлері қатысады
D) Зерттеу орталығының қызметкерлері жыл сайынғы халықаралық конференцияларға қатысады
E) Зерттеудің нәтижесін өзгерту
{Правильный ответ}=B
{сложность}=2
$$$023
Кімге AGREE сұрақтамасын қолдануға болмайды және қайтымсыз зиян әкелуі мүмкін
A) Мемлекеттік мекемелерге – тәжірибеге қандай клиникалық нұсқауларды енгізу туралы шешім қабылдауға көмектесу үшін
B) Клиникалық нұсқауларды құрасытрушыларға – нұсқауларды жасауда құрылымды және қатаң әдістемеге сүйену, өз нұсқауларының сапасын жеке бағалау үшін
C) Медицина қызметкерлеріне – нұсқауларды енгізу алдында оларды жеке бағалау үшін
D) Диагностика және емдеу сұрақтарын қолдануды жеке бағалау үшін
E) Оқытушыларға – медициналық қызметкерлерді критикалық қабылдау дағдыларын оқытуда көмек үшін
{Правильный ответ}=D
{сложность}=1
$$$024
Берілген графикте біріңшілікті зерттеулердін санын аңықтаңыз.
A) 12
B) 17
C) 8
D) 11
E) 16
{Правильный ответ}= E
{сложность}= 2
$$$025
Берілген графикте біріңшілікті зерттеулердін дизайнын аңықтаңыз.
A) РБЗ
B) Когорттық зерттеу
C) Мета-анализ
D) Рандомизиреленбеген зерттеу
E) Жағдай-бақылау
{Правильный ответ}= A
{сложность}= 2
$$$026
Берілген графикте аторвастатиннің пайдасын көрсетке біріңшілікті зерттеулердін санын аңықтаңыз

A) 11
B) 13
C) 8
D) 5
E) 9
{Правильный ответ}= E
{сложность}= 2
$$$027
Берілген график бойынша тұжырым жасаңыз.
A) Аторвастатин плацебо алдында өзінің әсерін дәлелдеді
B) Аторвастатин плацебо алдында әсері бар, бірақ әсері төмен
C) Мета-анализ салыстырылып отырған дәрілік заттардың айырмашылығы жоқ екенін көрсеттіD) Аторвастатиннің абсалютті әсері жоқ
E) Плацебо аторвастатиннін алдында әсері бар, бірақ әсері төмен
{Правильный ответ}= A
{сложность}= 2
$$$028
График атауы: «Ауылдық аудан әйелдерінің қалалық аудан әйелдерімен салыстырғанда жеткіліксіз тамақтануын көрсететін график». Біріншілікті зерттеу дизайны қандай?

A) РБЗ
B) Когорттық зерттеу
C) Мета-анализ
D) Рандомизиреленбеген зерттеу
E) Жағдай-бақылау
{Правильный ответ}= B
{сложность}= 2
$$$029
Берілген графикте біріңшілікті зерттеулердін санын аңықтаңыз.
A) 27
B) 26
C) 22
D) 23
E) 24
{Правильный ответ}= B
{сложность}= 2
$$$030
Берілген графикте қалада тұратын әйелдермен салыстырғанда ауылдағы тұратын әйелдер жеткіліксіз тамақтанды деген біріңшілікті зерттеулердін санын аңықтаңыз.

A) 27
B) 26
C) 22
D) 23
E)24
{Правильный ответ}= D
{сложность}= 2
$$$031
Берілген график бойынша тұжырым жасаңыз:

A) қалада тұратын әйелдермен салыстырғанда ауылдағы тұратын әйелдер жеткіліксіз тамақтанады B) қалада тұратын әйелдермен салыстырғанда ауылдағы тұратын әйелдер жеткіліксіз тамақтанады, бірақ көп емес
C) Мета-анализ салыстырылып отырған тамақтануда жоқ екенін көрсетті
D) ауылдағы тұратын әйелдермен салыстырғанда қалада тұратын әйелдер жеткіліксіз тамақтанадыE) ауылдағы тұратын әйелдермен салыстырғанда қалада тұратын әйелдер жеткіліксіз тамақтанады, бірақ көп емес
{Правильный ответ}= A
{сложность}= 2
$$$032
Берілген графиктен дұрыс қорытындыны таңдаңыз
A) Парацетамолдың әсері ибупрофеннен көбірек.
B) Парацетамолдың ибупрофенге қарағанда әсерлі, бірақ азырақ.
C) Екі препараттың әсері бірдей
D) Ибупрофеннің әсері парацетамолға қарағанда көбірек.
E) Ибупрофенпарацетамолға қарағанда әсерлі, бірақ азырақ
{Правильный ответ}= C
{сложность}= 2
$$$033
Берілген графикте біріңшілікті зерттеулердің санын аңықтаңыз
A) 19
B) 20
C) 16
D) 14
E) 15
{Правильный ответ}= C
{сложность}= 2
$$$034
Берілген графикте біріңшілікті зерттеудің дизайнын аңықтаңыз
A) РКИ
B) Когорттық зерттеу
C) Мета-анализ
D) Рандомизиреленбеген зерттеу
E) Жағдай-бақылау
{Правильный ответ}= A
{сложность}= 2
$$$035
Берілген графикте қандай ғалымның жұмысы сенімдірек?
A) Ashraf, 1999
B) Autret, 1994
C) Khubchandani, 1995
D) Van Esch, 1995
E) Vauzelle-Kervoeda, 1997
{Правильный ответ}= A
{сложность}= 2
$$$036
Берілген графикте ибупрофеннің әсері парацетамолға қарағанда көбірек зерттеулердің санын аңықтаңыз

A) 1
B) 9
C) 7
D) 5
E) 6
{Правильный ответ}= A
{сложность}= 2
$$$037
Берілген графикте парацетамолдың әсері ибупрофенне қарағанда көбірек зерттеулердің санын аңықтаңыз

A) 7
B) 1
C) 10
D) 11
E) 9
{Правильный ответ}= B
{сложность}= 2
$$$038
Берілген графикте біріңшілікті зерттеулердң санын аңықтаңыз.
A) 10
B) 11
C) 12
D) 13
E) 14
{Правильный ответ}= D
{сложность}= 2
$$$039
Берілген графикте біріңшілікті зерттеулердің дизайнын аңықтаңыз
A) РКИ
B) Когорттық зерттеу
C) Мета-анализ
D) Рандомизиреленбеген зерттеу
E) Жағдай-бақылау
{Правильный ответ}= A
{сложность}= 2
$$$040
Берілген графикте тетрациклин мен стрептомицинның комбинациясынын әсері бар екенін біріңшілікті зерттеулердің санын аңықтаңыз.

A) 1
B) 12
C) 13
D) 3
E) 2
{Правильный ответ}= D
{сложность}= 2
$$$041
Берілген графикте біріншілікті зерттеу санын анықтаңыз.
A) 4
B) 17
C) 11
D) 16
E) 6
{Правильный ответ}= D
{сложность}= 2
$$$042
Рандомизация дегеніміз не:
A)қатысушыларды 2 топқа кездейсоқ бөлу процедурасы—зерттеу жүргізілетін топ және бақылау тобы
B) зерттеу нәтижелерін компьютерлік статистикалық өңдеу
C) ғылыми зерттеу дизайнының бір әдісі
D) белгілі бір тақырып бойынша әдебиетке жүйелі түрде шолу және талдау жүргізу
E) клиникалық эпидемиолгиядағы зертеу әдісі
{Правильный ответ}=A
{сложность}=1
$$$043
Қатысушыларды кездейсоқ 2 топқа бөлу —зерттеу жүргізілетін топ және бақылау тобы қалай аталады:
A) когорттық зерттеу
B) бақылу- оқиға
C) бірнеше оқиғаны талдау
D) ретроспективтік зерттеу
E) рандомизирленген бақыланған зерттеулер
{Правильный ответ}=E
{сложность}=1
$$$044
ДМ – да клиникалық шешімді, қабылдау неше кезеңнен тұрады:
A) 3 кезең
B) 4 кезең
C) 5 кезең
D) 6 кезең
E) кезеңге бөлінбейді
{Правильный ответ}=C
{сложность}=1
$$$045
ДМ – да клиникалық шешімдерді қабылдаудың 1 кезеңін көрсетіңіз:
A) сұрақты тұжырымдау
B) осы сұраққа жауап беру үшін жақсы дәлелденген мәліметтерді іздеу және табу
C) таңдап алынған мәліметтерді сынап бағалау және қорытындылау
D) осы бағалардың қорытындыларын практикалық тәжірибеге енгізу
E) атқарылған жұмыстың қорытындысын бағалау
{Правильный ответ}=A
{сложность}=1
$$$046
ДМ – да клиникалық шешімдерді қабылдаудың 2 кезеңін көрсетіңіз:
A) сұрақты тұжырымдау
B) осы сұраққа жауап беру үшін жақсы дәлелденген мәліметтерді іздеу және табу
C) таңдап алынған мәліметтерді сынап бағалау және қорытындылау
D) осы бағалардың қорытындыларын практикалық тәжірибеге енгізу
E) атқарылған жұмыстың қорытындысын бағалау
{Правильный ответ}=B
{сложность}=1
$$$047
Зерттеудің дәлелділігінің дәрежелі иерархиясында А дәрежесі нені көрсетеді:
A) жоғарғы дәреже (плацебомен жақсы жоспарланған, рандомизирленген бақылау зерттеулер)
B) қанағаттанарлық дәреже (бақылау саны шектелген, мета анализдің мәліметтері)
C) нашар дәреже (рандомизирленбеген зерттеулер, жеке бақылаулар)
D) тура дәлел жоқ (топтың келісілген өтініші, сарапшылардың пікірі)
E) іс-әрекеттің зияны қай дәрежеде екендігі дәлелденген
{Правильный ответ}=A
{сложность}=1
$$$048
Зерттеудің дәлелділігінің дәрежелі перархиясында В дәрежесі нені көрсетеді:
A) жоғарғы дәреже (плацебомен жақсы жоспарланған, рандомизирленген бақылау зерттеулер)
B) қанағаттанарлық дәреже (бақылау саны шектелген, мета анализдің мәліметтері)
C) нашар дәреже (рандомизирлендеген зерттеулер жеке бақылаулар)
D) тура дәлел жоқ (топтың келісілген өтініші, сарапшылардың пікірі)
E) іс-әрекеттің зияны қай дәрежеде екендігі дәлелденген
{Правильный ответ}=B
{сложность}=1
$$$049
Зерттеудің дәлелділігінің дәрежелі перархиясында С дәрежесі нені көрсетеді:
A) жоғарғы дәреже (плацебомен жақсы жоспарланған, рандомизирленген бақылау зерттеулер)
B) қанағаттанарлық дәреже (бақылау саны шектелген, мета анализдің мәліметтері)
C) нашар дәреже (рандомизирлендеген зерттеулер жеке бақылаулар)
D) тура дәлел жоқ (топтың келісілген өтініші, сарапшылардың пікірі)
E) іс-әрекеттің зияны қай дәрежеде екендігі дәлелденген
{Правильный ответ}=C
{сложность}=1
$$$050
Зерттеудің дизайны дегеніміз не:
A) зерттеуді жүргізу тәсілі
B) зерттеу нәтижелерін баяндау, сипаттау
C) тәуелсіз сарапшылардың зерттеулерге жүргізген анализі
D) зерттеулердің нәтижесін публикациялау, жариялау
E) зерттеулердің уақытын анықтау,сипаттау
{Правильный ответ}=A
{сложность}=1
$$$051
ДМ – клиникалық зерттеулерінің түрлері бөлінеді:
A) сыртқы және ішкі
B) проспективті және ретроспективті (өткенді шолатын)
C) клиникалық және клиникалық емес
D) жұмсақ және қатты
E) плацебомен және плацебоссыз
{Правильный ответ}=B
{сложность}=1
$$$052
Клиникалық зерттеулерде рандомизация нені қамтамасыз етеді:
A) 2 топтың (бақылау және іс-әрекет жүргізілетін топ) анық статистикалық айырмашылығы
B) осы 2 топта айырмашылықтың бар немесе жоқтығын
C) осы 2 топа науқас саны бірдей,бірақ айырмашылығының жоқтығын
D) осы 2 топта әйелдер мен еркектердің саны бірдей
E) сыртқы факторлардың әсерін шектеу
{Правильный ответ}=A
{сложность}=1
$$$053
Когорттық зертеу дегеніміз не:
A) клиникалық қорытынды мен қауіп факторының әсерінің арасындағы байланысты зерттейтін ретроспективті зерттеу
B) клиникалық қорытынды мен қауіп факторының әсерінің арасындағы байланысты зерттейтін проспективті зерттеу
C) қатысушыларды 2 топқа-ем қабылдайтын және бақылау тобына кездейсоқ бөлетін зерттеу
D) бірдей жағдайларда талдау жүргізіп ерекшелігін анықтайтын зерттеу
E) дәрілік препараттың кездейсоқ,жағымсыз әсері анықталатын зерттеу
{Правильный ответ}=B
{сложность}=1
$$$054
Рандомизирленген қосарланған соқыр зерттеу дегеніміз не:
A) әртүрлі әдіспен жүргізілетін емдеудің 2 түрін салыстыратын зерттеу (мысалы: бір дәріні әртүрлі әдіспен енгізу)
B) қандай дәрі тағайындалғанын не дәрігер, не науқас білмейтін зерттеу
C) қандай дәрі тағайындалғанын не науқас, не оның туыстары білмейтін зерттеу
D) қандай дәрі тағайындалғанын не науқас, не медбике білмейтін зерттеу
E) нәтижесі сыртқы эксперттерге жабық зерттеу
{Правильный ответ}=B
{сложность}=1
$$$055
Мультицентрлік – зерттеу дегеніміз не:
A) бір мезгілде бірнеше дәріні зерттеу
B) бір мезгілде бірнеше клиникада зерттеу
C) бір мезгілде бірнеше іс-әрекет жүргізілетін топта және 2-3 бақылау тобында зерттеу
D) бір мезгілде экспериментальді жануар және науқас қатысатын зерттеу
E) бір дәріні әртүрлі жолмен енгізу зерттеу
{Правильный ответ}=B
{сложность}=1
$$$056
Рандомизирленген мультицентрлік зерттеудің артықшылығы:
A) науқастарды тез жинап, зерттеуді тез аяқтауға мүмкіндік береді
B) экономикалық жағынан тиімді әрі нәтижелілігі жоғары
C) фармацевтикалық өндіруші фирмалардың жарнамасы болмайды
D) зерттеуге қатысатын науқастарды таңдау, іріктеу көп емес
E) қауіп факторларының әсеріне ұшырайтын қатысушылар аз
{Правильный ответ}=A
{сложность}=1
$$$057
ЖИА тудыратын қауіп факторларын анықтау мақсатында жасалынған Фрамингемдік зерттеу қайда жатады:
A) оқиға – бақылау зерттеу
B) рандомизиленген бақыланатын зерттеуге
C) когорттық зерттеуге
D) оқиғалардың сипаттамасына
E) бір уақытта бақылаумен рандомизирленбеген зерттеуге
{Правильный ответ}=C
{сложность}=2
$$$058
ДМ – да клиникалық шешімді қабылдаудың 1 кезеңі – клиникалық тұрақты құрастыру принциптері:
A) EBM
B) KISS
C) SHORT
D) JUCY
E) PICO
{Правильный ответ}=E
{сложность}=1
$$$059
Когорттық зерттеудің оқиға – бақылаудан айырмашылығы:
A) бағасы жоғары,нәтижесі қанағаттанарлық емес
B) таңдау, іріктеу көп әрі қолайсыз
C) пайда болған эффектің себебін анықтау
D) мүмкіндіктің қатынасын анықтау
E) ретроспективтілігімен (өткенді зерттеу мүмкіншілігі)
{Правильный ответ}=E
{сложность}=1
$$$060
Жүкті әйелдердің шылым шегуі туылатын баланың дене салмағына әсер етуін анықтау үшін дәрігер жүкті әйелдерді бірінші қабылдауға келгенде сұрастырды. Осыдан кейін, шылым шегетін әйелдер мен шылым шекпейтін әйелдерден туылған балалардың дене салмағын салыстырды. Бұл қай зерттеуге жатады:
A) бақылап салыстыру
B) проспективті
C) іс-әрекетпен
D) дәлелденбеген, себебі шылым шегу жайындағы мәліметтер объективті әдіспен тексерілмеген
E) дәлелденбеген, себебі түсік (аборт) ескерілген
{Правильный ответ}=B
{сложность}=2
$$$061
Дұрыс құрастырылған сұрақ 4 компоненттен (ағылшын PICO) тұрады, PICO-ның 2 компонентіне не жатады:
А) Instruction- инструкция, ереже
B) Intervention – араласу
C) Integration- бірлесу, интеграция
D)Inspection-қарау, тексеру
E) Instance-инстанция
{Правильный ответ }= B
{сложность}=1
$$$062
Мақаланың үзіндісінен зерттеу дизайнын анықтаңыз. «Оң құлағындағы шуылдың медикаментозды емі нәтижесіз болған 63 жастағы пациентке Бельгиялық ғалымдар электростимуляторлық электродтардан имплантация жасаған. Бас миының оң жақ бөлігіне нейронавигацияны қолдана отырып, сегізбайланысты электродты орналастырды. Кенеттен, стимуляция кезінде құлақтың шуы тоқтаудың орнына пациент денесінің босап, өзін сырттан бақылай алмайтындай сезімде болған. Науқасқа оның келісімімен бас миының функциональды диагностикасы және қазіргі заманға сай әдістерді қолдана отырып, зерттеу жүргізді – функциональдық магнитті-резонанстық томография (фМРТ) және позитронды-эмиссиондық томография (ПЭТ жасалды. Стимуляциядан кейін 1 секунд өткен соң пациент өзінен сол жақта 50 см артта тұрғанын және еденде жатқандай сезінген, бірақ стимуляция басталмас бұрын орындықта отырғанын біледі»
A) жағдай сипаттау, серия жағдай сипаттау
B) көлденен зерттеу
C) жағдай бақылау
D) когорттық зерттеу
E) рандомизирленген
{Правильный ответ}= A
{сложность}=2
$$$063
«Көп мөлшерде қолданған көміртек өттас ауруының даму қаупін арттырады»- деген мақаланың зерттеу дизайнын анықтаңыз
A) жағдай сипаттау, серия жағдай сипаттау
B) көлденен зерттеу
C) жағдай бақылау
D) когорттық зерттеу
E) рандомизирленген
{Правильный ответ}= D
{сложность}=2
$$$064
Ревматоидты артритпен ауыратын науқастың өкпесі зақымданғанда «ФНО-альфа және интерлейкин1-ді анықтау»- деген мақаладағы зерттеу дизайнын анықтаңыз
A) жағдай сипаттау, серия жағдай сипаттау
B) көлденен зерттеу
C) жағдай бақылау
D) когорттық зерттеу
E) рандомизирленген
{Правильный ответ}= B
{сложность}=2
$$$065
Атауы «Метициллинге резистентті Staphylococcus aureus (MRSA)1981ж. жаңа туған балалардың реанимация және интенсивті терапия бөлімінде (NICU) анықталды және ауруханаішілік инфекцияның негізгі себебі болды. Зерттеудің мақсаты жаңа туған балалардың инфекцияны жұқтыру жиілігі бағалау»- деген мақаланың үзіндісі бойынша зерттеу дизайнын анықтаңыз.
A) жағдай сипаттау, серия жағдай сипаттау
B) көлденен зерттеу
C) жағдай бақылау
D) когорттық зерттеу
E) рандомизирленген
{Правильный ответ}=B
{сложность}=2
$$$066
13жастағы қыздың шешесі жатыр мойыны қатерлі ісігінің алдын алу үшін папилломовирусқа қарсы вакцинацияның пайдасы жөнінде білгісі келеді.Әлемде бұл вакцинаны 5 жылдай ғана қолданады.Шешесінің бұл сұрағына қандай зерттеу жауап береді?
A) когорттық
B) жағдай бақылау
C) көлденең
D) РКИ
E) бірнеше жағдайды сипаттау
{Правильный ответ}=A
{сложность}=2
$$$067
Қарыншалық шунттау болған науқастарға, кальцийдің сіңірілуіне кедергі келтірмейтін Д дәруменін қолдану. PICO принципіне сәйкес келетін популяция түсінігі қайсысы
A) қарыншалық шунттау болған науқас
B) Д дәруменін қолдану
C) асқыну жиілігінің төмендеуі
D) емнің болмауы
E) Д діруменнің сіңірілуі
{Правильный ответ}=A
{сложность}=2
$$$068
Қарыншалық шунттау болған науқастарға, кальцийдің сіңірілуіне кедергі келтірмейтін Д дәруменін қолдану. PICO принципіне сәйкес келетін араласу түсінігі қайсысы
A) қарыншалық шунттау болған науқас
B) Д дәруменін тағайындау
C) асқыну жиілігінің төмендеуі
D) емнің болмауы
E) Д діруменнің сіңірілуі
{Правильный ответ}=B
{сложность}=2
$$$069
Қарыншалық шунттау болған науқастарға, кальцийдің сіңірілуіне кедергі келтірмейтін Д дәруменін қолдану. PICO принципіне сәйкес келетін нәтиже түсінігі қайсысы
A) қарыншалық шунттау болған науқас
B) Д дәруменін тағайындау
C) асқыну жиілігінің төмендеуі
D) емнің болмауы
E) өзгеріссіз Д діруменнің сіңірілуі
{Правильный ответ}=E
{сложность}=2
$$$070
Атауы «Остеоартрозды кешенді емдеуде хрономагнитотерапияны қолдану»-деген мақала бойынша зерттеу дизайнын анықтаңыз.
A) жағдай сипаттау, серия жағдай сипаттау
B) көлденен зерттеу
C) жағдай бақылау
D) когорттық зерттеу
E) рандомизирленген
{Правильный ответ}=E
{сложность}=2
$$$071
«Тобық буындары остеоартрозын емдегенде гиастатты пайдаланудың тиімділігі мен қауіпсіздігі» деген атаумен берілген мақаладағы зерттеу дизайнын анықтаңыз:
A) жағдай сипаттау, серия жағдай сипаттау
B) көлденен зерттеу
C) жағдай бақылау
D) когорттық зерттеу
E) рандомизирленген
{Правильный ответ}=E
{сложность}=2
$$$072
«Бала кездегі алынған жарақаттың студенттік жаста психопатологиялық белгілердің дамуына, сондай-ақ мінез-құлықтың стратегиясына және өмірді түсіну ориентациясына әсері»- деген атаумен берілген мақаладағы зерттеу дизайнын анықтаңыз:
A) жағдай сипаттау, серия жағдай сипаттау
B) көлденен зерттеу
C) жағдай бақылау
D) когорттық зерттеу
E) рандомизирленген
{Правильный ответ}=D
{сложность}=2
$$$073
Атауы «ревматоидты артритпен ауыратын әйелдер арасындағы сынық қауіпінің таралуы»- деген мақала бойынша зерттеу дизайнын анықтаңыз.
A) жағдай сипаттау, серия жағдай сипаттау
B) көлденен зерттеу
C) жағдай бақылау
D) когорттық зерттеу
E) рандомизирленген
{Правильный ответ}=B
{сложность}=2
$$$074
Онкологиялық ауруларды комплексті емдеу үшін жануарлардың уын қолдану »-деген мақаланың зерттеу дизайнын анықта:
A) жағдай сипаттау, серия жағдай сипаттау
B) көлденен зерттеу
C) жағдай бақылау
D) когорттық зерттеу
E) рандомизирленген
{Правильный ответ}=E
{сложность}=2
$$$075
«Теміртау қаласы тұрғындарының арасында наркоманияның таралуы»-деген мақалада қандай зерттеу түрі қолданылған?
A) жағдай сипаттау, серия жағдай сипаттау
B) көлденен зерттеу
C) жағдай бақылау
D) когорттық зерттеу
E) рандомизирленген
{Правильный ответ}=B
{сложность}=2
$$$076
Онкологтің алдында келесі клиникалық сұрақ тұр: Z деген препаратпен емделетін қанның рак ауруымен ауыратын науқасты жаңа X препаратпен емдесе, науқастың өмір сүру ұзақтығын 5 жылға ұзартуға бола ма? PICO бойынша Р-ны тап:
A) Z деген препаратпен емделетін науқас
B) X деген препаратпен емделетін науқас
C) Z және X прпараттарының кері әсері
D) өмір сүрудің 5 жылға ұзаруы
E) қанның рак ауруымен ауыратын науқас
{Правильный ответ}=E
{сложность}=2
$$$077
Онкологтің алдында келесі клиникалық сұрақ тұр: Z деген препаратпен емделетін қанның рак ауруымен ауыратын науқасты жаңа X препаратпен емдесе, науқастың өмір сүру ұзақтығын 5 жылға ұзартуға бола ма? PICO бойынша I-ны тап:
A) Z деген препаратпен емделетін науқас
B) X деген препаратпен емделетін науқас
C) Z және X прпараттарының кері әсері
D) өмір сүрудің 5 жылға ұзаруы
E) қанның рак ауруымен ауыратын науқас
{Правильный ответ}=A
{сложность}=2
$$$078
Онкологтің алдында келесі клиникалық сұрақ тұр: Z деген препаратпен емделетін қанның рак ауруымен ауыратын науқасты жаңа X препаратпен емдесе, науқастың өмір сүру ұзақтығын 5 жылға ұзартуға бола ма? PICO бойынша C-ны тап:
A) Z деген препаратпен емделетін науқас
B) X деген препаратпен емделетін науқас
C) Z және X прпараттарының кері әсері
D) өмір сүрудің 5 жылға ұзаруы
E) қанның рак ауруымен ауыратын науқас
{Правильный ответ}=B
{сложность}=2
$$$079
Онкологтің алдында келесі клиникалық сұрақ тұр: Z деген препаратпен емделетін қанның рак ауруымен ауыратын науқасты жаңа X препаратпен емдесе, науқастың өмір сүру ұзақтығын 5 жылға ұзартуға бола ма? PICO бойынша O-ны тап:
A) Z деген препаратпен емделетін науқас
B) X деген препаратпен емделетін науқас
C) Z және X прпараттарының кері әсері
D) өмір сүрудің 5 жылға ұзаруы
E) қанның рак ауруымен ауыратын науқас
{Правильный ответ}=D
{сложность}=2
$$$080
АИТВ (ВИЧ) ассоциирленген туберкулезбен ауыратын пациенттердің өмір сүру сапасын зерттеу»-деген мақаланың зерттеу дизайнын анықтаңыз:
A) жағдай сипаттау, серия жағдай сипаттау
B) көлденен зерттеу
C) жағдай бақылау
D) когорттық зерттеу
E) рандомизирленген
{Правильный ответ}=B
{сложность}=2
$$$081
«Әлеуметтік қолдаудың әйелдерде миокард инфарктін тудыру қаупіне ықпалы, әсері»- деген мақаланың зерттеу дизайнын анықтаңыз:
A) жағдай сипаттау, серия жағдай сипаттау
B) көлденен зерттеу
C) жағдай бақылау
D) когорттық зерттеу
E) рандомизирленген
{Правильный ответ}=D
{сложность}=2
$$$082
«Метаболизмдік синдромы бар РА-мен ауыратын науқастардың қанының липидтік спектріне метформиннің пайдасы»- деген мақаланың зерттеу дизайнын анықтаңыз:
A) жағдай сипаттау, серия жағдай сипаттау
B) көлденен зерттеу
C) жағдай бақылау
D) когорттық зерттеу
E) рандомизирленген
{Правильный ответ}=E
{сложность}=2
$$$083
Атауы: «Бүйрегі зақымданған геморрагиялық васкулит және жүйелі қызыл жегі ауруларымен ауыратындардағы СРБ мен Виллебранд факторын анықтау» - деген мақала бойынша зерттеу дизайнын анықтаңыз
A) жағдай сипаттау, серия жағдай сипаттау
B) көлденен зерттеу
C) жағдай бақылау
D) когорттық зерттеу
E) рандомизирленген
{Правильный ответ}=B
{сложность}=2
$$$084
Атауы: «РА-ның клиникалық түрінің еңбек нәтижесімен байланысы»-
деген мақала бойынша зерттеу дизайнын анықтаңыз
A) жағдай сипаттау, серия жағдай сипаттау
B) көлденен зерттеу
C) жағдай бақылау
D) когорттық зерттеу
E) рандомизирленген
{Правильный ответ}=D
{слжность}=2
$$$085
«Тәжірибеде болған оқиға:туа біткен глаукома мен туа біткен аниридия»- деген мақаладағы зерттеу дизайны қандай?
A) жағдай сипаттау, серия жағдай сипаттау
B) көлденен зерттеу
C) жағдай бақылау
D) когорттық зерттеу
E) рандомизирленген
{Правильный ответ}=A
{сложность}=2
$$$086
«Күйік жарақаты диабеттік табанның ауыр түрінің себебі»- деген мақала бойынша зерттеу дизайнын анықтаңыз
A)жағдай сипаттау, серия жағдай сипаттау
B) көлденен зерттеу
C) жағдай бақылау
D) когорттық зерттеу
E) рандомизирленген
{Правильный ответ}=C
{сложность}=2
$$$087
Атауы «Белсендірілген көмір(БК) уды өзіне сорып, оның организмге сіңуін төмендетеді және сыртқа шығуын тездетеді.Дәрігерлер уланған науқастарға белсендірілген көмірді ішкізеді.Бірақ оның уланған науқастарға көмегі бар екені белгісіз. БК-ның уланғандарға пайдасын анықтау үшін Ұлыбритания мен Шри -Ланки -дің ғалымдары зерттеу жүргізді.Зерттеудің нәтижесі 2008 ж.басылымға шықты»- деген мақаланың үзіндісі бойынша зерттеу дизайнын анықтаңыз.
A) жағдай сипаттау, серия жағдай сипаттау
B) көлденен зерттеу
C) жағдай бақылау
D) когорттық зерттеу
E) рандомизирленген
{Правильный ответ}=E
{сложность}=2
$$$088
Атауы «Балалары орталық жүйке жүйесінің патологиясымен туған әйелдердің жүктілік кезеңінің ағымы мен тууы»- деген мақала бойынша зерттеу дизайнын анықтаңыз.
A) жағдай сипаттау, серия жағдай сипаттау
B) көлденен зерттеу
C) жағдай бақылау
D) когорттық зерттеу
E) рандомизирленген
{Правильный ответ}=C
{сложность}=2
$$$089
«Амбулаториялық жағдайда метаболизмдік синдроммен ауыратын науқастарды емдеуде метформиннің қауіпсіздігі мен пайдасы» - деген мақала бойынша зерттеу дизайнын анықтаңыз.
A) жағдай сипаттау, серия жағдай сипаттау
B) көлденен зерттеу
C) жағдай бақылау
D) когорттық зерттеу
E) рандомизирленген
{Правильный ответ}=E
{сложность}=2
$$$090
Дания, Швеция, Финляндия, Шотландия және Австралияда ҚД 1 типімен ауыратын науқастарға зерттеу жүргізу барысында 9369 жағдайда ҚД 1 типімен ауыратын 4.6 миллион адам/жыл арасында рак туындады, ракпен ауыратындардың орташа жасы 51жасты құрайды. Осындай нәтижелер ҚД 2 типіндегі науқастармен сәйкес келді. Дизайн, қандай клиникалық зерттеуге сәйкес келеді
A) Жағдайларды бөлек сипаттау
B) Көлденең зерттеу
C) Жағдай бақылау зерттеуі
D) когорттық зерттеу
E) РКИ
{Правильный ответ}=B
{сложность}=2
$$$091
Зерттеуге 33 науқасқа алынды, оларда қарыншалық шунттау операциясынан кейін Д дәруменінің деңгейі қалыптыдан төмендеді. Әр науқасқа жеке доза таңдап алынып, күнде 1200 мг кальций қосымша ретінде цитрат кальций берілді. Мақсат Д дәруменінің кальций сіңірілуіне әсерін зерттеу. Сүйек тінінің минералды тығыздығы (СТМТ) сан мойнында және санда 6айда 4.8%ке төмендеді, дегенмен, кальцийдің сіңірілу мөлшері мен СТМТ өзгерісі арасында қауымдастылық мәні орнатылмады. Бұл зерттеулер
A) РКИ, өйткені, препараттармен емдеу барысында салыстырмалы анализі жүргізілді
B) Көлденең зерттеу, өйткені, сүйек тіні минералды тығыздығының деңгейі зерттелінді(СТМТ)
C) Когорттық зерттеу, себебі, Д дәрумені мен СТМТ өзгеріс арасындағы байланыс проспективті зерттелінді
D) Жағдайбақылау, өйткені, Д дәруменін қабылдамаған бақылау тобы болды
E) Жағдай сериясы, өйткені, 33 науқасты қарыншалық шунттау операциясынан кейін зерттеу
{Правильный ответ}=A
{сложность}=2
$$$092
Депрессия симптомы бар, жедел бүйрек зақымдалуына қаупі бар науқастарға атипиялық антипсихотиктерді қолдану емделмеген науқастармен салыстырғанда әкеледі? Қандай зерттеу анық мәліметтер береді
A) Жағдай сериясы
B) Ретроспективті жағдай –бақылау
C) Рандомизирленген бақылау зерттеуі
D) Проспективті когорттық зерттеу
E) Көлденең зерттеу
{Правильный ответ}=D
{сложность}=2
$$$093
Зерттеуде, жүрекке операция жасалған 38 науқастың картасы қаралды. Операциядан кейін 38 науқастың 11 науқасында делирия дамыған. Қауіпқатердің көбісі ол, жақында ішімдік қолдануы, интубацияның ұзақтығы, интенсивті терапия палатасында ұзақ жату және операциядан кейінгі креатинин мөлшеріне байланысты. Дизайн зерттеуді анықтаңыз
A) РКИ
B) Көлденең зерттеу
C) Жағдайбақылау зерттеуі
D) Метаанализ
E) когорттық зерттеу
{Правильный ответ}=C
{сложность}=2
$$$094
Мақала атымен дизайн зерттеуді анықтаңыз: Метаболикалық синдром ЖТА мен ҚД 2 типіне әкеледі:
A) РКИ
B) Көлденең зерттеу
C) Жағдайбақылау зерттеуі
D) Метаанализ
E) когорттық зерттеу
{Правильный ответ}=E
{сложность}=2
$$$095
Тайвандық зертеуде 3.3 жыл бойы 22707 ер адамдарда аралығында HBsAg мен гепатоцеллюлярлы карциноманың дамуы арасындағы байланыс бақыланды. Дизайн зерттеуді анықтаңыз:
A) РКИ
B) Көлденең зерттеу
C) Жағдайбақылау зерттеуі
D) Метаанализ
E) когорттық зерттеу
{Правильный ответ}=E
{сложность}=2
$$$096
1951 жылы Британияда Біріккен Корольдік резиденттері болып табылатын және Британдық медициналық регистрге тіркелген әйел және ер адамдардың почтасына сұрақ қағаздары жіберілді. Атыжөні, жасы, мекен жайынан басқа оларға темекі шегу әдеті жайында мәлімет сұралынды. Сол арқылы барлық сұрақтарға толық жауап берген 34439 ер және 6194 әйел дәрігерлері таңдалынды. Сол уақыттан бастап осы дәрігерлер бақылауға алынды....Дизайн зерттеуін анықтаңыз:
A) РКИ
B) Көлденең зерттеу
C) Жағдайбақылау зерттеуі
D) Метаанализ
E) когорттық зерттеу
{Правильный ответ}=E
{сложность}=2
$$$097
Пиоглитазионның диабетпен ауыратын адамдарда ісік тудыру қаупін жоғарылататын әсерінің бар жоқтығын анықтау үшін, Солтүстік Калифорнияда зерттеу жүргізілді. 252467 диабетпен ауыратын адам енгізілді. Пиоглитазион қабылдау мен дәрінің 40 жас аралығындағы адамдарда ісік тудыру қаупі арасында байланыс анықталмады. Дизайн зерттеуін анықтаңыз: A) РКИ
B) Көлденең зерттеу
C) Жағдайбақылау зерттеуі
D) Метаанализ
E) когорттық зерттеу
{Правильный ответ}=E
{сложность}=2
$$$098
Ревматологиялық тәжірибе мәліметтеріне сүйене отырып, Ресей популяциясында ревматойдты артритпен ауыру дәрежесін анықтау зерттеудің мақсаты болып табылады. Зерттеуге 1504 науқас қатысты, оның орташа жасы 53 жасты құрайды, аурудың орташа ұзақтығы (бірінші симптомнан бастап ) 10,5 жыл, көпшілігінде жанұя бар66 %, сол зерттеу кезінде жұмыс істемейтін науқастар 64%. Дизайн зерттеуін анықтаңыз:
A) РКИ
B) Көлденең зерттеу
C) Жағдайбақылау зерттеуі
D) Метаанализ
E) когорттық зерттеу
{Правильный ответ}=В
{сложность}=2
$$$099
5 жылдан аса табакқа тәуелді науқастардың электронды шылым тиімділігі мен психологиялық әсер әдісі салыстырмалы түрде зерттелінді. «P» табыңыз
A) Электронды шылым қолданатын науқастар
B) Психологиялық әсер әдісін қолданатын науқастар
C) Барлық шылым шегетін науқастар
D) 5 жылдан аса табакқа тәуелді науқастар
E) 5 жыл
{Правильный ответ}=D
{сложность}=2
$$$100
5 жылдан аса табакқа тәуелді науқастардың электронды шылым тиімділігі мен психологиялық әсер әдісі салыстырмалы түрде зерттелінді. «I» табыңыз
A) Электронды шылым қолданатын науқастар
B) Психологиялық әсер әдісін қолданатын науқастар
C) Барлық шылым шегетін науқастар
D) 5 жылдан аса табакқа тәуелді науқастар
E) 5 жыл
{Повторный ответ}=A
{сложность}=2

Приложенные файлы

  • docx 9499847
    Размер файла: 805 kB Загрузок: 1

Добавить комментарий